::KATEGORIE
Rokitnik i jego właściwości lecznicze
09-01-2018Rokitnik zwyczajny należy zaliczyć do roślin z rodziny oliwnikowatych. Często można spotkać go pod inną nazwą - rosyjski ananas. Pomarańczowe owoce rokitnika cechują się znakomitymi właściwości zdrowotnymi. Dodatkowo ta roślina może stanowić ozdobę naszych przydomowych ogrodów.
W Polsce rokitnik występuje u wybrzeża Bałtyku oraz nad ujściem Wisły do morza. Owoce rokitnika są bardzo soczyste i aromatyczne. Owoce tej rośliny posiadają specyficzny cierpko-kwaśny smak. Owoce rokitnika charakteryzują się dużą zawartością witaminy C. Z powiedzeniem może konkurować pod tym względem z dziką różą czy aronią. Rośliny te posiadają jej najwyższe stężenie. Tak więc są jednymi z najlepszych, naturalnych źródeł witaminy C w przyrodzie.
Należy zwrócić uwagę, iż rokitnik w przeciwieństwie do większości owoców czy warzyw, nie zawiera enzymu askorbinazy, który przyspiesza utlenianie witaminy C w cieple. Dzięki temu witamina zawarta w owocach rokitnika, odporna jest nawet na długą obróbkę termiczną. Właściwości przeciwutleniające witaminy C są niezwykle pożądane w profilaktyce przeciwdziałania nowotworom.
Znając ten fakt, można poddawać owoce rokitnika termicznej obróbce. Z powodzeniem można je wykorzystać do przygotowania przecierów czy soków z rokitnika. Ponadto rokitnik jest znakomitym źródłem witaminy P, A, E, K i witamin z grupy B. W jego składzie zawarty jest bardzo rzadko spotykany kwas tłuszczowy omega 7. Kwas ten jest doskonałym przeciwutleniaczem oraz wpływa za piękny wygląd cery. Rokitnik jest najbogatszym a zarazem naturalnym źródłem kwasu Omega 7.
Rokitnik zwyczajny dzięki swoim wyjątkowym składnikom:
- pomaga zwalczać infekcje i drobnoustroje w organizmie ludzkim,
- wzmacnia odporność,
- opóźnia proces starzenia,
- wspomaga pracę układu trawiennego,
- usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego.
Rokitnik – zastosowanie:
Rokitnik posiada szerokie zastosowanie w kuchni i powinien zostać koniecznie włączony do codziennej diety. Z rokitnika jesteśmy wstanie przygotować między innymi herbatę, soki, przetwory, nalewki, maseczki czy olej. Olej z rokitnika należy do najbardziej cenionych, naturalnych preparatów zdrowotnych. Wyciąg z oleju z rokitnika działa leczniczo. Szczególnie polecany osobom, które posiadają skórę z przebarwieniami czy uciążliwymi bliznami. Olej z rokitnika wspomaga gojenie ran. Dzięki wysokiej zawartości kwasu omega 7 posiada właściwości odmładzające. Z powodzeniem wykorzystywany jest w kremach, odżywkach i innych kosmetykach z najwyższej półki cenowej. Olej z rokitnika jest jadalny i można go wykorzystywać do przyrządzania posiłków oraz do różnego rodzaju zabiegów kosmetycznych. Wyciąg z oleju rokitnika zalecany jest przy:chorobach wrzodowych żołądka oraz dwunastnicy, w stanach zapalnych układu pokarmowego, biegunkach, czy chorobach układu krążenia.
Rokitnik – przeciwwskazania:
Przeciwwskazaniami do spożywania rokitnika są między innymi: stany zapalne trzustki i wątroby, ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego oraz kamica żółciowa.